streda 10. marca 2010

10 rozdielov v komunikácii muža a ženy

Ako sa vôbec dokážu ONA a ON dohovoriť? Divím sa nad tým zvlášť, keď premýšľam, koľko rozdielov je v ženskej a mužskej komunikácii. Tak napríklad:

1. ON má lepšiu slovnú zásobu, ale menej ju používa ako ONA. ONA má trochu menší mozog ako ON, ale pozor! Nemá to žiaden vplyv na výkon.

2. ONA sa rada rozpráva, preto ju priťahujú také povolania ako poradkyňa, psychologička, učiteľka. Ak ženy trávia nejaký čas spolu a nehovoria, svedčí to o ich vzájomnom konflikte. Zato mĺkvosť mužov privádza ženy do plaču a zúrivosti už tisícročia. Keď idú chlapi na ryby, celé hodiny presedia takmer bez slova. Zdá sa, že ON nepotrebuje vyjadrovať slovami to, že sa cíti dobre v tejto mužskej spoločnosti.

3. ONA sa dokáže zbaviť problémov, ak o nich hovorí. ON si myslí, že ONA potrebuje radu a riešenie, ONA sa chce pritom iba vyrozprávať. ON je so svojím problémom najradšej sám, pod jeho ťarchou prestáva hovoriť. Ak ONA mlčí viac ako 10 minút, je nahnevaná.

4. ONA hovorí, lebo chce udžiavať vzťah a nadväzovať priateľstvá. ON preto, že chce povedať fakty. ON používa kratšie vety ako ONA.

5. Ak ONA zahrnie muža niekoľkými témami naraz, ON stratí prehľad.

6. Keď ONA počúva, strieda rôzne výrazy tváre a odovzdáva emócie spätne hovoriacej osobe. ON počúva ako socha a vôbec neprezradí svoje emócie.

7. To, na čo ON myslí, sa dá veľmi ľahko zistiť. ONA význam povedaného vie odhaliť aj z intonácie hlasu alebo z "reči tela".

8. ON v komunikácii podvedome znižuje hlas, aby znel hlboko a mužne, čím chce ženu zaujať. ONA zase v prítomnosti muža hlas zvyšuje, aby znel zvodne a lákavo.

9. ONA pri komunikácii použije 6-8 tisíc slov za deň. ON za deň povie iba 2-4 tisíc slov.

10. ON v komunikácii denne upotrebí 2-3 tisíc signálov z neverbálnej komunikácie. Ani tu ONA nezaostáva, v komunikácii priemerne uplatní 8-10 tisíc giest.

Aké sú Vaše skúsenosti s mužsko-ženskou komunikáciou? Nám to funguje zhruba takto.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára