piatok 12. februára 2010

Prečo láska bolí?

Bez lásky sa nedá žiť, bez bolesti sa nedá milovať. (Nino Salvaneschi)

Prečo láska niekedy tak veľmi bolí? Pýtavame sa hádam aj stokrát a stále nevieme pochopiť v danej chvíli dôležitosť utrpenia vo vzťahu. Ten stojí na dvoch rozdielnych ľuďoch, ktorí majú nielen iné povahy, nielen lepšie a menej lepšie dni, ale láska spája dva odlišné póly. Muža a ženu.

Ako rieši problémy muž? Z jeho poslania vyplýva, že on je tým rozhodným, on je tým, ktorý zabezpecuje celý vzťah. Zaslúžil sa o jeho vznik tým, že požiadal ženu, aby mala účať na vytváraní krehkého puta menom láska. Potreboval od ženy ráznu odpoveď a jeho ďalšie jednanie sa ničím neodlišuje od tohoto prvotného. Chce mať vo všetkom jasno. Preto sa zavrie a premýšľa, hľadá najlepšie riešenie.

Ako rieši problémy žena? Je to jemná, citlivá osoba, ktorá sa však nevyhne impulzívnosti. Očakáva sa od nej, že bude rýchlo jednať či už v situácii súhlasu alebo nesúhlasu na spoločné "chodenie", alebo na požiadanie o ruku, alebo na plač dieťaťa. Je pohotová, spoľahlivá, obetavá, len občas zabudne premýšľať.

Ako to dať všetko dokopy? Keď sa na oboch pozrieme realisticky, ani jeden nerieši problém najsprávnejšie. Muž a žena sú preto takí rozdielni, aby prichádzali na správne rozhodnutia spoločne.

A utrpenie? Je na to, aby sa vzťah nerozvíjal jednostranne. Aby z beznádeje oboch posunul k jednej veľkej nádeji. Veď po každom prekonaní bolesti sme k sebe navzájom lepší.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára